Blogi

Blogi

5G-verkot tulevat

kello tammikuu 15, 2018 10:51 by author Admin
5G-teknologia oli yksi viime viikolla päättyneiden CES-messujen kuumimmista aiheista. Viime vuoden loppupuolella valmistunut 5G-standardi tarjoilee suuntaviivat sille, mihin suuntaan matkapuhelinverkkojen kehitys lähivuosina lähtee etenemään. 

Uusi tekniikka tulee tarjoamaan erityisesti kolme kehityaskelta nykyiseen verrattuna

 1. 5G tarjoaa huomattavasti suuremman datansiirtokapasiteetin kuin nykyiset matkapuhelinverkot. Verkon maksiminopeus tulee olemaan jopa 10 Gbit/s, mikä on noin sata kertainen nykyisen 4G-verkon maksiminopeuteen verrattuna. Näin nopealla yhteydellä esimerkiksi 4K-videoiden katselu ei olisi ongelma.
 2. 5G-verkon vasteaika on erittäin lyhyt, jopa alle millisekunnin luokkaa. Datayhteys voikin siis olla lähes reaaliaikainen ja nykyistä luotettavampi, mikä mahdollistaa mm. itsestään liikkuvien ajoneuvojen keskinäisen kommunikoinnin. Myös mm. nettipelaajat hyötyvät nykyistä nopeammasta langattoman verkon vasteajasta.
 3. 5G-yhteys mahdollistaa IoT-tekniikan (Internet of Things), eli mm. erilaisten sensoreiden ja antureiden hyödyntämisen oleellisesti nykyistä paremmin. Tietoa voidaan jatkossa kerätä melkein mistä tahansa älyesineestä ja yhteys voi olla muodostuneena jopa miljoonaan anturiin yhden neliökilometrin alueella.

5G-verkon käyttämiä taajuusalueita tulee olemaan kolme. Eri taajuuksilla palvellaan erilaisia käyttötarkoituksia, mutta myös niiden kantomatkat ja läpäisykyky poikkeavat luonnollisesti toisistaan.

Tukiasemien tarve tulee joka tapauksessa lisääntymään, sillä suurinta datansiirtokapasiteettia tarjoavien pienimpien taajuuksien kantama ei ole suuren suuri. Nämä signaalit eivät myöskään käytännössä läpäise seiniä juuri lainkaan, joten myös sisätiloihin tullaan jatkossa tarvitsemaan erillisiä antenneja.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


WLAN-verkkojen suojaus paranee

kello tammikuu 9, 2018 15:57 by author Admin
Langattomat lähiverkot ovat saamassa käyttöönsä uuden salaustekniikan. WLAN-verkkojen standardeista vastaava Wi-Fi Alliance kertoi tämän uutisen parhaillaan Nevadan Las Vegasissa, Yhdysvalloissa käynnissä olevilla CES-messuilla.

Uusi salaustekniikka on nimetty WPA3:ksi ja sen on tarkoitus vähitellen korvata edeltäjänsä WPA2, joka on ollut käytössä jo vuosikausia. WPA2:sta on aikojen kuluessa löytynyt entistä enemmän haavoittuvuuksia, viimeisimpänä vakavana verkkoliikenteen seuraamisen mahdollistanut KRACK.

WPA3:ssa verkon kaikille käyttäjille luodaan yksilöllinen salausavain, jolloin muut avoimenkaan verkon käyttäjät eivät pysty salakuuntelemaan toisiaan. Lisäksi WPA3:ssa salasanojen koneellista murtamista on vaikeutettu, sillä verkkoon liittyminen voidaan tarpeeksi monen väärän arvauksen jälkeen estää käyttäjältä kokonaan.

Uutisten mukaan WPA3-yhteensopivia laitteita alkaa tulla markkinoille jo tämän vuoden aikana. Kuluttajan kannalta edessä voi olla tilanne, ettei nykyisiä reitittimiä pysty päivittämään uuden tekniikan kanssa yhteensopiviksi, vaan edessä on uuden laitteen hankinta.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


CES 2018

kello tammikuu 8, 2018 15:57 by author Admin
Maailman suurin vuosittainen kuluttajateknologian tapahtuma CES (Consumer Electronics Show) alkaa huomenna Las Vegasissa. 

CES tarjoilee maistiaisia uutuustuotteista, jotka tulevat kuluttajien saataville vuoden parin sisällä, jos tulevat. Joistain esiteltävistä tuotteista tulee osa arkea, osa nousee hetkeksi trendien huipulle, mutta monien kohdalla idea ei koskaan kanna edes valmiiksi tuotteeksi asti.

Mitkä tuotteet sitten lyövät läpi, sitä ei voi etukäteen tietää. Se voi perustua virtuaalitodellisuuteen, puettavaan terveysteknologiaan, olla älykäs kaiutin tai infonäyttö, todennäköisemmin jokin näistä muodostettu järjestelmä, tai kenties jokin uudenlainen mobiililaite.

Varmaa kuitenkin on, että uusia teknologiainnovaatioita marssitetaan ihmeteltäväksi runsaasti, ja että jotkin esiin nostetuista tuotteista tulevat myös menestymään. Joka tapauksessa edessä on mielenkiintoinen viikko kaikille teknologianörteille ja muille aiheesta kiinnostuneille.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Hae

Kalenteri

<<  kesäkuu 2018  >>
sumatiketopela
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

Arkisto

Tagit

Kategoriat


Mainokset


Vastuuvapauslauseke

Täällä julkaistut mielipiteet ovat minun henkilökohtaisia mielipiteitäni, eivätkä edusta työnantajani mielipiteitä millään tavalla.

© Copyright 2018

Kirjaudu sisään