Kiintolevyn hajoaminen on yksi ikävimmistä tilanteista, mihin tietokoneen käyttäjä elämänsä aikana voi joutua. Mistä sitten voi tietää, että kovalevy on hajoamassa? Ei välttämättä mistään, mutta joskus oireita saattaa ennen lopullista katastrofia esiintyä.

Tavallinen HDD-kiintolevy (hard disk drive) ei aina varoita hajoamisestaan, mutta melko usein ennen tämän tapahtumista tietokone alkaa hidastella, sen käynnistäminen kestää kauan ja kovalevystä saattaa jopa kuulua epämääräistä ääntä.

Tikittävä tai nakuttava ääni tarkoittaa yleensä sitä, että kiintolevy on jo rikki. Tiedostoja on tällöin jo saattanut kadota tai vaurioitua niin, ettei niitä saa enää auki. Jos tietokone kaatuilee ns. blue screen -virheruutuihin, voi syynä olla vioittunut kiintolevy.

Läheskään aina tietokoneen hidastuminen ei kuitenkaan johdu kovalevystä. Paljon useammin syynä onkin virus tai ohjelmistovika, mitkä ovatkin ongelmina yleensä helpompia poistaa kuin rikkoontuneen kiintolevyn aiheuttamat ikävyydet.

Nykyisin kovasti yleistynyt SSD-levy (solid-state drive) on vanhempaa veljeään kavalampi, sillä se harvoin oireilee ennen hajoamistaan mitenkään. Iskevä vika on yleensä elektroninen ja levy vain lopettaa toimintansa kuin seinään.

SSD-levyssä ei myöskään ole lainkaan liikkuvia osia, eikä se siten tuota ääntä ennen hajoamistaan. Jossain harvoissa tapauksissa SSD-levyn alkava vioittuminen saatetaan havaita tietokoneen hidastumisena.

Entä jos pahin kuitenkin tapahtuu ja kiintolevy hajoaa? Jos tiedostojaan on ikävä, kannattaa suosiolla kääntyä jonkin tiedostojen palauttamista tekevän yrityksen puoleen. Useimmat niistä tekevät analyysin tilanteesta ilmaiseksi.