Blogi

Blogi

Nopeiden laajakaistojen saatavuudesta

kello huhtikuu 27, 2018 16:37 by author Admin
Yli puolet suomalaisista voi halutessaan käyttää nettiä vähintään 100 megaisella liittymällä. Saatavuus jakautuu karkeasti ottaen puoliksi kaapeli-tv-verkon ja valokuituverkon kautta saatavilla olevien liittymien kesken.

Saatavuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa liittymä on joko käytössä, se on mahdollista kytkeä käyttöön tai sen käyttöönotto vaatisi lähinnä omalla tontilla tapahtuvaa rakennus- tai asennustyötä.

Läheskään kaikki eivät kuitenkaan ole hankkinut käyttöönsä suurinta mahdollista yhteysnopeutta. Nopeita 100 megan liittymiä oli vuoden vaihteessa käytössä hieman harvemmalla kuin joka viidennellä kotitaloudella.

Ahvenanmaalla nopeat nettiyhteydet ovat lähes kaikkien saatavilla. Monessa Ahvenanmaan kunnassa, kuten mm. Maarianhaminassa saatavuus on täydet 100 prosenttia, eli kattaa kaikki asukkaat.
 
Suomesta löytyy yhä myös sellaisia kuntia, joissa 100 megaista liittymää ei ole lainkaan mahdollista saada käyttöönsä. Näitä kuntia ovat mm. Enontekiö, Hankasalmi, Juupajoki ja Saarijärvi.
 
Suhteessa eniten vähintään 100 megaisia liittymiä on otettu käyttöön Pirkanmaalla ja Uudellamaalla, vaikka niissä kokonaissaatavuus ei olekaan vielä valtakunnan korkeimpia.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Matkapuhelimen käyttö ulkomailla

kello huhtikuu 17, 2018 16:26 by author Admin
Oletko lähdössä ulkomaille? Matkapuhelimesi ja suomalainen liittymäsi toiminee ulkomailla ilman erityistoimia. Jos kuitenkin matkustat Euroopan ulkopuolelle tai jos sinulla on käytössäsi prepaid-liittymä, kannattaa liittymän toimivuus varmistaa ennen matkalle lähtöä.

Joissain tapauksissa asetusten muuttaminen on tarpeen, mutta yleensä matkapuhelin etsii automaattisesti sen operaattorin verkon, jonka kanssa oma operaattorisi on tehnyt roaming- eli verkkovierailusopimuksen. Operaattorit julkaisevat verkkovierailuhinnastojaan verkkosivuillaan.

Matkapuhelinpalvelujen hinnoissa voi etenkin datapalvelujen osalta olla huomattavia eroja eri matkakohteiden välillä. Matkapuhelimen käyttö EU- ja ETA-maissa on kuitenkin muuhun maailmaan verrattuna edullista. Tästä voi kiittää matkapuhelinpalvelujen hintoja säätelevää EU-asetusta. 

Kaikki saldorajapalvelut eivät Euroopan ulkopuolella kuitenkaan välttämättä toimi lainkaan. Yllätyksiltä välttyäksi muista siis tarkistaa palvelujen hinnat ja toimivuudet matkakohteessasi omalta operaattoriltasi ennen matkaa.

Huomaatha, että säästät tiedonsiirrossa lataamalla haluamasi sisällön, kuten esimerkiksi kartat ja oppaat, puhelimeesi jo ennen matkaa. Myös puhelimen data-asetukset on hyvä muuttaa sopiviksi jo ennen verkkoon kirjautumista ulkomailla.

Ota operaattorisi yhteystiedot mukaan myös matkalle. Näin voit pyytää liittymän sulkemista jos matkapuhelimesi ryöstetään tai se muuten katoaa. Tee pyyntö liittymän sulkemisesta viipymättä katoamis- ja varkaustapauksissa.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Nettikaupan vaaroista

kello huhtikuu 10, 2018 09:25 by author Admin
Törmäsitkö netissä kerta kaikkiaan houkuttelevaan mainokseen? Kyseessä voi olla puhdas huijausyritys. Ennen kuin annat jymäyttää itseäsi, mieti hetki seuraavia yleisohjeita nettiasiointiin.

Älä tilaa mitään tai sitoudu mihinkään, ennen kuin olet lukenut sopimus- tai tilausehdot kokonaan. Olennaiset kohdat on usein sijoitettu niissä aivan loppuun. Jos ehtoja ei ole saatavilla, älä tilaa tai liity mihinkään.

Älä ikinä ryhdy tuotetestaajaksi, jos et ole lukenut sopimusehtojen viimeisiäkin rivejä. Ilmaisia tuotenäytteitä tai kahden euron merkkitavaroita tarjoavalle yritykselle ei pidä milloinkaan antaa henkilötunnustaan.

Tee nopea googlaus, eli etsi hakukoneella tietoja tuotemerkin ja sitä tarjoavan yrityksen nimellä. Saatat löytää muiden kokemuksia samasta tarjouksesta, ja välttää monet yleiset, perinteiset huijaukset.

Älä tilaa mitään yritykseltä, joka ei ilmoita yhteystietojaan selvästi tai kertoo ainoastaan postilokero-osoitteensa.

Jos kuulet yllättäen voittaneesi jotain arvonnassa, johon et ole osallistunut, olet tuskin voittanut mitään. Kyse on mitä todennäköisemmin yhteystietojen kalastelusta, joihin sortuville voidaan myöhemmin lähettää sähköpostia.

Vain tänään ja vain sinulle voimassa olevat tarjoukset ovat voimassa todennäköisesti kaikille myös huomenna, jos ovat ollenkaan.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Television katselu on vaarallista

kello huhtikuu 4, 2018 16:45 by author Admin
Tuoreen tutkimuksen mukaan runsaasti televisiota katsovien ihmisten tulokset muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä huononevat ajan myötä.

Ja mitä enemmän ihmiset televisiota katsoivat, sitä enemmän heidän tuloksensa testissä heikkenivät. Sama yhteys ja kohtalo löydettiin myös paljon autoa ajavilta ihmisiltä. Myös heidän tuloksensa huononivat suhteessa ajettuihin kilometreihin.

Paljon tietokonetta käyttävillä testitulokset eivät kuitenkaan huonontuneet vaan jopa paranivat. Testissä ei kuitenkaan tutkittu ihmisiä, jotka käyttivät tietokonetta autoa ajaessaan tai televisiota katsoessaan, eli toimintojen yhteisvaikutus jäi testaamatta.
 
Lopputulemana voidaan kuitenkin suositella kaikkia syömään terveellisemmin ja lisäämään liikunnan määrää. Sillä tavalla muisti pysyy terävänä ja diabetes, lihavuus sekä sydänsairaudet loitolla.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Hae

Kalenteri

<<  kesäkuu 2018  >>
sumatiketopela
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567

Arkisto

Tagit

Kategoriat


Mainokset


Vastuuvapauslauseke

Täällä julkaistut mielipiteet ovat minun henkilökohtaisia mielipiteitäni, eivätkä edusta työnantajani mielipiteitä millään tavalla.

© Copyright 2018

Kirjaudu sisään