Blogi

Blogi

GDPR tulee

kello toukokuu 24, 2018 15:33 by author Admin
EU:n uuden tietosuoja-asetuksen (GDPR) soveltaminen alkaa huomenna 25. toukokuuta 2018. Tämä uusi asetus säilyttää henkilötietojen käsittelyn perusperiaatteet ja rekisteröidyn henkilön oikeudet pääosin ennallaan.

GDPR (General Data Protection Regulation) tuo kuitenkin mukanaan mm. uusia oikeuksia omiin henkilötietoihin. Kansalainen voi jatkossa saada tietonsa rekisterinpitäjältä sähköisesti ja ne voi nykyistä helpommin siirtää myös järjestelmästä toiseen.

Tietosuoja-asetus koskee jokaista EU:n jäsenvaltiota. Oikeudet omiin henkilötietoihin ovat siis jatkossa täysin samat, oli sitten asioinut missä tahansa EU-maassa toimivan yrityksen ja yhdistyksen kanssa.

Niin sanotun yhden luukun periaatteen mukaisesti tarvitsee myös niin yritysten kuin kansalaisten valtioiden rajat ylittävissä tietosuoja-asioissa olla yhteyksissä vain yhden maan tietosuojaviranomaisen kanssa. 

Suomen eduskunnassa on parhaillaan käsiteltävänä myös esitys tietosuojalaiksi. Sillä on tarkoitus täydentää ja täsmentää EU:n tietosuoja-asetusta. Tietosuojalaki tulee voimaan, kunhan se ensin on hyväksytty ja vahvistettu.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Salasanat

kello toukokuu 4, 2018 16:13 by author Admin
Salasana on salassa pidettävä tieto, jonka tarkoitus on estää käyttäjätunnuksen luvaton käyttö. Salasanan kuuluu olla henkilökohtainen, eli kenenkään muun kuin sinun ei pitäisi tietää salasanaasi. 

Älä siis paljasta salasanaasi kenellekään muulle. Älä myöskään jätä sitä esimerkiksi paperilapulla muiden esteettä nähtäväksi. Äläkä koskaan käytä samaa salasanaa useammassa kuin yhdessä palvelussa.

Käyttäjän tunnistautuminen

Jos käyttäjä todennetaan verkkopalvelussa vain käyttäjätunnuksella ja salasanalla, on kyseessä heikko käyttäjätunnistus. Tätä käyttäjätunnus-salasana -paria käytetään kuitenkin varsin yleisesti kuluttajille suunnatuissa verkkopalveluissa. 

Monissa palveluissa on mahdollista ottaa käyttöön myös kaksivaiheinen tunnistautuminen. Kaksivaiheinen, eli vahva tunnistautuminen perustuu kahteen tai useampaan todentamistapaan. 

Perinteisen käyttäjätunnus-salasana -parin lisäksi sisäänkirjautumiseen tai muuhun todentamiseen vaaditaan silloin myös jokin muu käyttäjän hallussa oleva tieto, esimerkiksi kertakäyttöinen koodi tai sormenjälki.

Salasanan valinta

Käyttäjä voi yleensä valita salasanansa melko vapaasti. Valitsemalla riittävän pitkän salasanan voi kuitenkin itse vaikuttaa palvelunsa turvallisuuteen. Mitä pidempi salasana on, sen parempi ja turvallisempi se on.

Pitkät salasanat ovat siis aina hyväksi, jos järjestelmät vain ne hyväksyvät. Niiden muistaminen ja kirjoittaminen on toki hiukan vaikeampaa. Salasanojen sijaan voisikin käyttää helpommin muistettavia salalauseita. 

Ehdottoman tärkeää on käyttää jokaisessa palvelussa eri salasanaa. Samojen salasanojen kierrätys voi tuntua hyvältä ja helpolta idealta, mutta se lisää tietomurron riskiä ja sen mahdollisia vaikutuksia huomattavasti.

Osa palveluista ja salasanoista on merkityksellisempiä kuin toiset. Esimerkiksi sähköpostiosoitteen salasanan paljastuminen avaa usein mahdollisuuden vaihtaa sen avulla myös muiden palveluiden salasanoja.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Hae

Kalenteri

<<  toukokuu 2018  >>
sumatiketopela
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Arkisto

Tagit

Kategoriat


Mainokset


Vastuuvapauslauseke

Täällä julkaistut mielipiteet ovat minun henkilökohtaisia mielipiteitäni, eivätkä edusta työnantajani mielipiteitä millään tavalla.

© Copyright 2018

Kirjaudu sisään