Blogi

Blogi

Näppäily on haastavaa

kello maaliskuu 22, 2018 09:54 by author Admin
Puhelimen tai tietokoneen näppäimistöä käyttäessään harvat tulevat ajatelleeksi, että kyse on oikeastaan varsin haastavasta ja hienostuneesta liikkeestä. Kyseessä on ihmisille kehittynyt kyky painella onnistuneesti näppäimiä tietämättä, miten ne oikeastaan toimivat. 

Näppäily vaatii aivoilta jatkuvaa haasteiden ratkaisemista. Jokainen painallus on hieman erilainen, koska lihasten aktivoitumisessa on aina epätarkkuutta. Painallukset ovat usein myös hyvin nopeita, minkä vuoksi jo aloitetun liikkeen korjaaminen on liki mahdotonta.

Tutkijoiden mukaan ihmisen aivot oppivat näppäilyyn todennäköisyyteen perustuvan mallin, jonka avulla ne voivat ennakoida sopivan motorisen käskyn painallusta varten. Jos painallus epäonnistuu, aivot etsivät sille hyvän vaihtoehdon ja kokeilevat sitä.

Näppäinten käytön harjoittelu alkaa jo lapsena, ja taidon kehittymisessä tarvitaan eri aistien yhteistyötä. Sormenpäästä saatava tuntoaistimus on ihmisen aivoille tehokkaampi palautekeino kuin näköhavainnot tai esimerkiksi tunne sormien asennosta ja liikkeestä.

Fyysisen näppäimen antama signaali on aivoille aina selkeämpi, kuin kosketusnäytön painikkeesta saatava. Kosketusnäyttöä käytettäessä sormen painamista ei muutenkaan pysty hallitsemaan yhtä tarkasti kuin fyysisellä näppäimistöllä, jossa sormet lepäävät näppäinten päällä.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Mobiilikäyttö mielessä?

kello maaliskuu 19, 2018 14:18 by author Admin
Kaikki voivat oppia asioimaan mobiilisti, sinäkin. Voit siis hoitaa erilaisia tehtäviä kännykän tai jopa tabletin avulla, kunhan näkökykysi ja sorminäppäryytesi ovat riittävällä tasolla. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla pääset mobiilin käytössä alkuun.

Opiskele omaan tahtiisi. Mobiililaitteet käyvät vuosi vuodelta monimutkaisemmiksi. Älä silti masennu, kaikkea ei kuitenkaan ole tarpeen heti osata. On myös hyvä tietää, että sinulle sopivaa neuvontaa voi olla saatavilla mm. kirjastossa tai sukulaisilta.

Tutustu laitteeseesi rauhassa. Ennen jonkin mobiilisovelluksen käyttöä kannattaa sinun tutustua oman kännykkäsi tai tablettisi valikoihin ja asetuksiin. Ota oma laitteesi mukaan johonkin neuvontatilaisuuteen, niin saat juuri itsellesi sopivia ohjeita.

Aloita hyötykäyttö. Opiskele esimerkiksi mobiilipankin käyttö. Pyydä alkuun päästäksesi apua pankistasi, jos ja kun niin tarvitset. Harjoittele laskujen maksua demoympäristössä ja katsele verkosta opetusvideoita. Kyllä se siitä alkaa sujumaan.

Ota laitteestasi ilo irti. Älykännykkää ei tarvitse hankkia pelkkään viranomaisasiointiin, jossa sitä tosin nykyään jo miltei edellytetään. Jos nettipankin käyttö vaikuttaa kovin hankalalta, niin erilaiset pelit ja kissavideot saavat ajan kulumaan mukavasti.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Kiintolevy hajoamassa?

kello maaliskuu 13, 2018 16:52 by author Admin
Kiintolevyn hajoaminen on yksi ikävimmistä tilanteista, mihin tietokoneen käyttäjä elämänsä aikana voi joutua. Mistä sitten voi tietää, että kovalevy on hajoamassa? Ei välttämättä mistään, mutta joskus oireita saattaa ennen lopullista katastrofia esiintyä.

Tavallinen HDD-kiintolevy (hard disk drive) ei aina varoita hajoamisestaan, mutta melko usein ennen tämän tapahtumista tietokone alkaa hidastella, sen käynnistäminen kestää kauan ja kovalevystä saattaa jopa kuulua epämääräistä ääntä.

Tikittävä tai nakuttava ääni tarkoittaa yleensä sitä, että kiintolevy on jo rikki. Tiedostoja on tällöin jo saattanut kadota tai vaurioitua niin, ettei niitä saa enää auki. Jos tietokone kaatuilee ns. blue screen -virheruutuihin, voi syynä olla vioittunut kiintolevy.

Läheskään aina tietokoneen hidastuminen ei kuitenkaan johdu kovalevystä. Paljon useammin syynä onkin virus tai ohjelmistovika, mitkä ovatkin ongelmina yleensä helpompia poistaa kuin rikkoontuneen kiintolevyn aiheuttamat ikävyydet.

Nykyisin kovasti yleistynyt SSD-levy (solid-state drive) on vanhempaa veljeään kavalampi, sillä se harvoin oireilee ennen hajoamistaan mitenkään. Iskevä vika on yleensä elektroninen ja levy vain lopettaa toimintansa kuin seinään.

SSD-levyssä ei myöskään ole lainkaan liikkuvia osia, eikä se siten tuota ääntä ennen hajoamistaan. Jossain harvoissa tapauksissa SSD-levyn alkava vioittuminen saatetaan havaita tietokoneen hidastumisena.

Entä jos pahin kuitenkin tapahtuu ja kiintolevy hajoaa? Jos tiedostojaan on ikävä, kannattaa suosiolla kääntyä jonkin tiedostojen palauttamista tekevän yrityksen puoleen. Useimmat niistä tekevät analyysin tilanteesta ilmaiseksi.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


5G-taajudet käyttöön vuoden vaihteessa

kello maaliskuu 8, 2018 11:18 by author Admin
Suomen valtio käynnistää 5G-taajuuksien huutokaupan tämän vuoden loppupuolella. Taajuudet voivat siis ihan suunnitelmien mukaisesti olla operaattorien kaupallisessa käytössä jo heti vuoden vaihtuessa.

Tiedonsiirto voi 5G-verkossa olla jopa kymmeniä kertoja nopeampaa kuin nykyisin käytettävässä 4G-verkossa. Uusi verkkoteknologia tuo operaattoreille myös lisää mahdollisuuksia ja valtaa kaistan hallintaan ja turvaamiseen. Käytännössä uusien tekniikoiden avulla voitaisiin myös varmistaa jonkin verkkoliikenteen osan sujuminen, vaikka verkko muutoin olisi pahoin ruuhkautunut.

Edellä mainittu mahdollisuus arvottaa verkossa kulkevaa liikennettä on herättänyt keskustelua. Käyttäjien yhdenveroinen kohtelu on tähän asti nähty eräänlaisena Internetin perusoikeutena. Operaattorit voisivat kuitenkin uuden teknologian myötä esimerkiksi taata enemmän maksaville asiakkailleen vakaamman ja nopeamman kaistan.

Kaupunkialueilla 5G-verkko tultaneen rakentamaan 3,4-3,8 gigahertsin taajuusalueelle. Testit ovat osoittaneet, että datansiirrossa päästään tällöin jopa 1-1,5 gigabittiin sekunnissa. Taajamien ulkopuolella 5G-verkko tullee sen sijaan toimimaan alemmilla taajuuksilla. Tiedonsiirto on silloin hitaampaa, mutta signaalin kantavuus parempi.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Verkkopankkiin turvallisesti ulkomailta?

kello maaliskuu 6, 2018 15:39 by author Admin
Onko vieraassa ympäristössä turvallista kirjautua nettiin ja verkkopankkiinsa? Tätä miettii moni, sillä kukapa ei haluaisi maksella laskuja myös ulkomailla lomaillessaan. Seuraavat pari seikkaa on hyvä pitää mielessä.

Mobiililaitteiden turvallisuus on nykyisin kohtuullisen hyvällä tasolla myös ulkomailla. Verkkopankkia voi matkoillaan melko huoletta käyttää niin oman kännykän kuin tabletinkin kautta. Jos kuitenkin käytät lomallasi ulkopuolista wifi-verkkoa, varmista aina verkon luotettavuus. Esimerkiksi lentokenttien ja hotellien wifi-verkot ovat normaalisti luotettavia.

Myös useimpien kahviloiden verkkoyhteydet ovat luotettavia, kunhan muistaa tarkistaa tarjottavan wifi-verkon nimen ja myös valitsee käyttöönsä oikean verkon. Mitä tahansa verkkoa listalta ei kannata poimia. Vahingollinen wifi-verkko voi asentaa laitteellesi haittaohjelman tai varastaa käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Ulkomailla verkkopankkia on turvallisinta käyttää omalta älypuhelimelta tai tabletilta. Yleisissä tietokoneissa voi olla asennettuna ohjelmia, joiden turvallisuutta ei voi varmistaa. Jos päädyt käyttämään yleistä tietokonetta verkkopankissa vierailuun esimerkiksi hotellin aulassa, muista käytön jälkeen tyhjentää koneen välimuisti selaimen asetuksista.

Mobiililaitteet ovat tietokoneita turvallisempia, koska niiden sovellukset toimivat omissa ympäristöissään. Haittaohjelmat eivät siten pääse leviämään yhtä helposti kuin normaalissa tietokoneessa. Sovellukset tulisi kuitenkin ladata aina käyttöjärjestelmän omasta sovelluskaupasta, eikä miltä tahansa nettisivulta.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Varmenteiden luottamus katkolla

kello maaliskuu 2, 2018 14:25 by author Admin
Viestintävirasto muistuttaa, että osa vanhemmista verkkosivujen varmenteista lakkaa toimimasta huhtikuussa.

Tämä tarkoittaa, että suurimmista selaimista Google Chrome ja Mozilla Firefox lakkaavat luottamasta Symantecin ja sen kumppaneiden myöntämiin varmenteisiin. Käytännössä luottamuksen menetys ilmenee siten, että Chrome ja Firefox alkavat sivustolla vierailtaessa varoittaa epäluotettavasta varmenteesta.

Luottamuksen lakkauttaminen on varmenneyhteisön vastatoimi lukuisiin puutteisiin Symantecin ja sen kumppaneiden varmenteiden myöntämiseen liittyvissä käytännöissä. Suunnitelma luottamuksen poistamiseen julkaistiin jo vuoden 2017 heinäkuussa ja sen ensimmäinen vaihe astuu voimaan ensi huhtikuussa.

Luottamuksensa menettäviä Symantecin kumppaneita ovat muun muassa Thawte, VeriSign, Equifax, GeoTrust ja RapidSSL. 

Varmenteista vastuussa olevan ylläpidon suositellaan uusimaan uhan alla olevat varmenteet joko Symantecin (nykyään DigiCertin) uuden infrastruktuurin tai toisen luotetun juurivarmentajan myöntämällä varmenteella.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Pätkiikö langaton verkkosi?

kello helmikuu 22, 2018 17:00 by author Admin
Usealla ihmisistä on nykyään kotonaan käytössään langaton verkko. Kaiken toimiessa sen käyttäminen on mukavaa, mutta jos verkko alkaa pätkiä, voi rauhallisempikin henkilö hermostua. Tässä muutama huomioon otettava seikka, joiden avulla saatat pystyä parantamaan tilannettasi.

Päätelaitteen sijainti. Reititin tai modeemi tulisi aina asentaa niin, että se on hyvässä suhteessa käytettäviin laitteisiin nähden. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että mitä lähempänä sen parempi. Aina reitittimen sijaintiin ei ole mahdollista vaikuttaa, mutta asia on kuitenkin hyvä tiedostaa.

Monien ohjeiden mukaan päätelaite tulisi asentaa mahdollisimman korkealle. Tällä ei kuitenkaan ole juuri merkitystä, vaan langaton signaali kulkee kaikkiin suuntiin yhtälailla niin katosta kuin lattialtakin. Lattialla olevalla laitteella on tosin riski jäädä herkemmin huonekalujen tai muiden esineiden taakse.

Huomattavasti korkeutta tärkeämpää onkin, ettei päätelaite ole signaalien etenemistä etenevien rakenteiden takana, kuten esimerkiksi sijoitettuna metalliseen kaappiin. Tulevaisuuden verkot tulevat vaatimaan vielä nykyistäkin esteettömämpää yhteyttä laitteelta reitittimeen.

Naapureiden verkot. Kovin harva tulee ajatelleeksi, että etenkin kerrostaloasunnossa ilmassa liikkuu myös naapureiden datapaketteja. Jos kaikkien talon asukkaiden verkot on säädetty samalle taajuudelle, tuloksena voi olla hidas ja pätkivä verkko. Usein näin onkin, koska reitittimet on yksinkertaisesti jätetty oletusasetuksiinsa.

Nykyaikaiset päätelaitteet muodostavat usein kaksikin eri langatonta verkkoa, joiden taajuksia voi säätää itse. Tämä ei vaadi kovin suurta ammattitaitoa, mutta lopputulos voi taajusmuutoksen jälkeen olla kerrassaan riemastuttava, naapurien jäädessä ruuhkauttamaan omaa taajuuttaan.

Verkon suojaus. Sanomattakin pitäisi olla selvää, että langatonta verkkoaan ei pidä jättää suojaamatta. Salasanalla suojaamatonta verkkoa pääsee käyttämään kuka tahansa lähistöllä oleva, ja samalla hän vie itselleen arvokasta kaistaa. Tämä vaikuttaa välittömästi käyttöön jäävän verkon nopeuteen.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Ajankohtaiset tietoturvauhat

kello helmikuu 14, 2018 14:13 by author Admin
Mitkä ovat tällä hetkellä suurimmat yrityksiä ja organisaatioita vaanivat tietoturvauhat? Uhkakehitys on viime vuosina pysynyt melko vakaana, joten vastauksia tähän kysymykseen on olemassa.

Päivitysten laiminlyönti. Internetissä on jatkuvasti käynnissä päivittämättömien laitteiden etsintä. Löytyneet kohteet kaapataan ja saatetaan esimerkiksi valjastaa resursseiksi rikolliseen käyttöön. Päivitykset on siis syytä hoitaa ajallaan.

Kiristyshaittaohjelmat. Rikolliset pyrkivät lukitsemaan kaappaamansa laitteen tiedot ja kiristävät sen jälkeen rahaa tietojen palauttamiseksi. Mitään heille ei kuitenkaan kannata maksaa, sen sijaan tietojen varmuuskopionnista on syytä huolehtia.

Tietojen kalastelu ja huijausviestit. Ihminen on usein tietojärjestelmän heikoin lenkki. Käyttäjätunnuksia ja salasanoja saadaan usein selville niitä suoraan kysymällä. Tietoa ja koulutusta on hyvä lisätä, jotta huijaustoiminta vaikeutuu.

Ulkoistamisen hallinta. Ulkoistaminen tuo usein säästöjä yritykselle, mutta lisää samalla tietoturvariskejä merkittävästi. Jos asiat ovatkin kunnossa omassa yrityksessä, niin ovatko ne kunnossa myös yhteistyökumppanilla?

Uhkaaminen. Tietomurroilla ja muilla vastaavilla haittatoimilla kiristäminen on viime aikoina lisääntynyt. Osa uhkauksista voidaan myös toteuttaa, mutta useimmiten kyse on pelkästään puhtaasta huijauksesta.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Sähköauton lataaminen

kello helmikuu 7, 2018 13:03 by author Admin
Monet varmasti miettivät, voiko sähköauton ladata tavallisesta pistorasiasta, vai tarvitaanko sähköauton lataamiseen erillinen latauslaite? Vastaus on, että tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata sähköautoa, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Jokaisen sähköauton mukana pitäisi tulla kaapeli, joka sopii toisesta päästään autoon ja toisesta tavalliseen suojamaadoitettuun kotitalouspistorasiaan. Tällaisia kaapeleita myydään toki myös varaosina, joskin ne ovat vielä melko kalliita.

Tärkeintä on huomata, että tavallisia pistorasioita ei ole suunniteltu kestämään suuria virtoja toistuvasti ja pitkäaikaisesti. Sen vuoksi sähköautoa ei ole sellaisesta hyvä ladata niin tehokkaasti kuin se saattaisi hetkellisesti olla mahdollista.

Pitkäkestoinen lataus maksimiampeerien virralla voi nimittäin johtaa pistorasian sulamiseen. Tämä voi puolestaan aiheuttaa luonnollisesti tulipalon ja sitä myötä myös mittavat taloudelliset vahingot sekä inhimilliset kärsimykset.

Normaali kotitalouspistorasia on nimellisvirraltaa 16 ampeeria. Nykyinen sähköautolaitestandardi edellyttää, että latausvirta saa pitkäkestoisessa latauksessa olla enintään 8 ampeeria. Monet latausjohdot ottavat kuitenkin vastaan 10 ampeerin virtaa. 

Ajoittainen suurikaan virta ei automaattisesti ole vahingoksi, mikäli latausjohdon pistotulpassa on ylikuumenemisen tunnistava anturi. Vertailun vuoksi mainittakoon, että tehokkaimmat auton sisätilanlämmittimet käyttävät virtaa jopa 11 ampeerin edestä.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


5G-verkot tulevat

kello tammikuu 15, 2018 10:51 by author Admin
5G-teknologia oli yksi viime viikolla päättyneiden CES-messujen kuumimmista aiheista. Viime vuoden loppupuolella valmistunut 5G-standardi tarjoilee suuntaviivat sille, mihin suuntaan matkapuhelinverkkojen kehitys lähivuosina lähtee etenemään. 

Uusi tekniikka tulee tarjoamaan erityisesti kolme kehityaskelta nykyiseen verrattuna

 1. 5G tarjoaa huomattavasti suuremman datansiirtokapasiteetin kuin nykyiset matkapuhelinverkot. Verkon maksiminopeus tulee olemaan jopa 10 Gbit/s, mikä on noin sata kertainen nykyisen 4G-verkon maksiminopeuteen verrattuna. Näin nopealla yhteydellä esimerkiksi 4K-videoiden katselu ei olisi ongelma.
 2. 5G-verkon vasteaika on erittäin lyhyt, jopa alle millisekunnin luokkaa. Datayhteys voikin siis olla lähes reaaliaikainen ja nykyistä luotettavampi, mikä mahdollistaa mm. itsestään liikkuvien ajoneuvojen keskinäisen kommunikoinnin. Myös mm. nettipelaajat hyötyvät nykyistä nopeammasta langattoman verkon vasteajasta.
 3. 5G-yhteys mahdollistaa IoT-tekniikan (Internet of Things), eli mm. erilaisten sensoreiden ja antureiden hyödyntämisen oleellisesti nykyistä paremmin. Tietoa voidaan jatkossa kerätä melkein mistä tahansa älyesineestä ja yhteys voi olla muodostuneena jopa miljoonaan anturiin yhden neliökilometrin alueella.

5G-verkon käyttämiä taajuusalueita tulee olemaan kolme. Eri taajuuksilla palvellaan erilaisia käyttötarkoituksia, mutta myös niiden kantomatkat ja läpäisykyky poikkeavat luonnollisesti toisistaan.

Tukiasemien tarve tulee joka tapauksessa lisääntymään, sillä suurinta datansiirtokapasiteettia tarjoavien pienimpien taajuuksien kantama ei ole suuren suuri. Nämä signaalit eivät myöskään käytännössä läpäise seiniä juuri lainkaan, joten myös sisätiloihin tullaan jatkossa tarvitsemaan erillisiä antenneja.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Hae

Kalenteri

<<  maaliskuu 2018  >>
sumatiketopela
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

Arkisto

Tagit

Kategoriat


Mainokset


Vastuuvapauslauseke

Täällä julkaistut mielipiteet ovat minun henkilökohtaisia mielipiteitäni, eivätkä edusta työnantajani mielipiteitä millään tavalla.

© Copyright 2018

Kirjaudu sisään