Blogi

Blogi

Matkapuhelimen käyttö ulkomailla

kello huhtikuu 17, 2018 16:26 by author Admin
Oletko lähdössä ulkomaille? Matkapuhelimesi ja suomalainen liittymäsi toiminee ulkomailla ilman erityistoimia. Jos kuitenkin matkustat Euroopan ulkopuolelle tai jos sinulla on käytössäsi prepaid-liittymä, kannattaa liittymän toimivuus varmistaa ennen matkalle lähtöä.

Joissain tapauksissa asetusten muuttaminen on tarpeen, mutta yleensä matkapuhelin etsii automaattisesti sen operaattorin verkon, jonka kanssa oma operaattorisi on tehnyt roaming- eli verkkovierailusopimuksen. Operaattorit julkaisevat verkkovierailuhinnastojaan verkkosivuillaan.

Matkapuhelinpalvelujen hinnoissa voi etenkin datapalvelujen osalta olla huomattavia eroja eri matkakohteiden välillä. Matkapuhelimen käyttö EU- ja ETA-maissa on kuitenkin muuhun maailmaan verrattuna edullista. Tästä voi kiittää matkapuhelinpalvelujen hintoja säätelevää EU-asetusta. 

Kaikki saldorajapalvelut eivät Euroopan ulkopuolella kuitenkaan välttämättä toimi lainkaan. Yllätyksiltä välttyäksi muista siis tarkistaa palvelujen hinnat ja toimivuudet matkakohteessasi omalta operaattoriltasi ennen matkaa.

Huomaatha, että säästät tiedonsiirrossa lataamalla haluamasi sisällön, kuten esimerkiksi kartat ja oppaat, puhelimeesi jo ennen matkaa. Myös puhelimen data-asetukset on hyvä muuttaa sopiviksi jo ennen verkkoon kirjautumista ulkomailla.

Ota operaattorisi yhteystiedot mukaan myös matkalle. Näin voit pyytää liittymän sulkemista jos matkapuhelimesi ryöstetään tai se muuten katoaa. Tee pyyntö liittymän sulkemisesta viipymättä katoamis- ja varkaustapauksissa.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Nettikaupan vaaroista

kello huhtikuu 10, 2018 09:25 by author Admin
Törmäsitkö netissä kerta kaikkiaan houkuttelevaan mainokseen? Kyseessä voi olla puhdas huijausyritys. Ennen kuin annat jymäyttää itseäsi, mieti hetki seuraavia yleisohjeita nettiasiointiin.

Älä tilaa mitään tai sitoudu mihinkään, ennen kuin olet lukenut sopimus- tai tilausehdot kokonaan. Olennaiset kohdat on usein sijoitettu niissä aivan loppuun. Jos ehtoja ei ole saatavilla, älä tilaa tai liity mihinkään.

Älä ikinä ryhdy tuotetestaajaksi, jos et ole lukenut sopimusehtojen viimeisiäkin rivejä. Ilmaisia tuotenäytteitä tai kahden euron merkkitavaroita tarjoavalle yritykselle ei pidä milloinkaan antaa henkilötunnustaan.

Tee nopea googlaus, eli etsi hakukoneella tietoja tuotemerkin ja sitä tarjoavan yrityksen nimellä. Saatat löytää muiden kokemuksia samasta tarjouksesta, ja välttää monet yleiset, perinteiset huijaukset.

Älä tilaa mitään yritykseltä, joka ei ilmoita yhteystietojaan selvästi tai kertoo ainoastaan postilokero-osoitteensa.

Jos kuulet yllättäen voittaneesi jotain arvonnassa, johon et ole osallistunut, olet tuskin voittanut mitään. Kyse on mitä todennäköisemmin yhteystietojen kalastelusta, joihin sortuville voidaan myöhemmin lähettää sähköpostia.

Vain tänään ja vain sinulle voimassa olevat tarjoukset ovat voimassa todennäköisesti kaikille myös huomenna, jos ovat ollenkaan.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Television katselu on vaarallista

kello huhtikuu 4, 2018 16:45 by author Admin
Tuoreen tutkimuksen mukaan runsaasti televisiota katsovien ihmisten tulokset muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä huononevat ajan myötä.

Ja mitä enemmän ihmiset televisiota katsoivat, sitä enemmän heidän tuloksensa testissä heikkenivät. Sama yhteys ja kohtalo löydettiin myös paljon autoa ajavilta ihmisiltä. Myös heidän tuloksensa huononivat suhteessa ajettuihin kilometreihin.

Paljon tietokonetta käyttävillä testitulokset eivät kuitenkaan huonontuneet vaan jopa paranivat. Testissä ei kuitenkaan tutkittu ihmisiä, jotka käyttivät tietokonetta autoa ajaessaan tai televisiota katsoessaan, eli toimintojen yhteisvaikutus jäi testaamatta.
 
Lopputulemana voidaan kuitenkin suositella kaikkia syömään terveellisemmin ja lisäämään liikunnan määrää. Sillä tavalla muisti pysyy terävänä ja diabetes, lihavuus sekä sydänsairaudet loitolla.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Kärsitkö radiohäiriöistä?

kello maaliskuu 28, 2018 15:32 by author Admin

Tekisikö mielesi kuunnella Kansanradiota tai Entisten nuorten sävellahjaa, mutta radiostasi kuuluu enimmäkseen pörinää, sirinää ja ujellusta? Kyseessä saattaa olla radioliikenteen häiriötilanne.

Varmistaaksesi asian yritä selvittää itsellesi kaikki mahdolliset tekniset viat, jotka voivat aiheuttaa häiriötä. Varsin usein radiohäiriö johtuu vastaanottolaitteen viasta tai muusta teknisestä puutteesta.

Tarkista, että kanava on varmasti säädetty kohdalleen. Selvitä myös antennikaapelien sekä liittimien kunto. Kokeile mahdollisia vaihtoehtoisia radiolaitteita ja pyri varmistumaan, ettei vastaanottimesi ole viallinen. 

Selvitä onko naapurissa tai muualla lähiympäristössäsi vastaavia häiriöitä. Jos muilla ei ole minkäänlaisia radioliikenteeseen liittyviä ongelmia, häiriön aiheuttava laite löytyy todennäköisesti kotoasi.

Sen varmasti tiesitkin, että peittoalueen ulkopuolella ei voida taata, että radiolähetykset kuuluisivat häiriöittä. Yleisradiolähettimien peittoaluesuunnittelussa oletetaan, että vastaanotossa käytetään ulkoantennia.

Jos olet eliminoinut kaikki mahdolliset vian aiheuttajat, mutta radiosi ei edelleenkään vastaanota signaalia toivotusti, ota yhteyttä Viestintävirastoon ja tee ilmoitus radioliikennehäiriöistä.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Näppäily on haastavaa

kello maaliskuu 22, 2018 09:54 by author Admin
Puhelimen tai tietokoneen näppäimistöä käyttäessään harvat tulevat ajatelleeksi, että kyse on oikeastaan varsin haastavasta ja hienostuneesta liikkeestä. Kyseessä on ihmisille kehittynyt kyky painella onnistuneesti näppäimiä tietämättä, miten ne oikeastaan toimivat. 

Näppäily vaatii aivoilta jatkuvaa haasteiden ratkaisemista. Jokainen painallus on hieman erilainen, koska lihasten aktivoitumisessa on aina epätarkkuutta. Painallukset ovat usein myös hyvin nopeita, minkä vuoksi jo aloitetun liikkeen korjaaminen on liki mahdotonta.

Tutkijoiden mukaan ihmisen aivot oppivat näppäilyyn todennäköisyyteen perustuvan mallin, jonka avulla ne voivat ennakoida sopivan motorisen käskyn painallusta varten. Jos painallus epäonnistuu, aivot etsivät sille hyvän vaihtoehdon ja kokeilevat sitä.

Näppäinten käytön harjoittelu alkaa jo lapsena, ja taidon kehittymisessä tarvitaan eri aistien yhteistyötä. Sormenpäästä saatava tuntoaistimus on ihmisen aivoille tehokkaampi palautekeino kuin näköhavainnot tai esimerkiksi tunne sormien asennosta ja liikkeestä.

Fyysisen näppäimen antama signaali on aivoille aina selkeämpi, kuin kosketusnäytön painikkeesta saatava. Kosketusnäyttöä käytettäessä sormen painamista ei muutenkaan pysty hallitsemaan yhtä tarkasti kuin fyysisellä näppäimistöllä, jossa sormet lepäävät näppäinten päällä.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Mobiilikäyttö mielessä?

kello maaliskuu 19, 2018 14:18 by author Admin
Kaikki voivat oppia asioimaan mobiilisti, sinäkin. Voit siis hoitaa erilaisia tehtäviä kännykän tai jopa tabletin avulla, kunhan näkökykysi ja sorminäppäryytesi ovat riittävällä tasolla. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla pääset mobiilin käytössä alkuun.

Opiskele omaan tahtiisi. Mobiililaitteet käyvät vuosi vuodelta monimutkaisemmiksi. Älä silti masennu, kaikkea ei kuitenkaan ole tarpeen heti osata. On myös hyvä tietää, että sinulle sopivaa neuvontaa voi olla saatavilla mm. kirjastossa tai sukulaisilta.

Tutustu laitteeseesi rauhassa. Ennen jonkin mobiilisovelluksen käyttöä kannattaa sinun tutustua oman kännykkäsi tai tablettisi valikoihin ja asetuksiin. Ota oma laitteesi mukaan johonkin neuvontatilaisuuteen, niin saat juuri itsellesi sopivia ohjeita.

Aloita hyötykäyttö. Opiskele esimerkiksi mobiilipankin käyttö. Pyydä alkuun päästäksesi apua pankistasi, jos ja kun niin tarvitset. Harjoittele laskujen maksua demoympäristössä ja katsele verkosta opetusvideoita. Kyllä se siitä alkaa sujumaan.

Ota laitteestasi ilo irti. Älykännykkää ei tarvitse hankkia pelkkään viranomaisasiointiin, jossa sitä tosin nykyään jo miltei edellytetään. Jos nettipankin käyttö vaikuttaa kovin hankalalta, niin erilaiset pelit ja kissavideot saavat ajan kulumaan mukavasti.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Kiintolevy hajoamassa?

kello maaliskuu 13, 2018 16:52 by author Admin
Kiintolevyn hajoaminen on yksi ikävimmistä tilanteista, mihin tietokoneen käyttäjä elämänsä aikana voi joutua. Mistä sitten voi tietää, että kovalevy on hajoamassa? Ei välttämättä mistään, mutta joskus oireita saattaa ennen lopullista katastrofia esiintyä.

Tavallinen HDD-kiintolevy (hard disk drive) ei aina varoita hajoamisestaan, mutta melko usein ennen tämän tapahtumista tietokone alkaa hidastella, sen käynnistäminen kestää kauan ja kovalevystä saattaa jopa kuulua epämääräistä ääntä.

Tikittävä tai nakuttava ääni tarkoittaa yleensä sitä, että kiintolevy on jo rikki. Tiedostoja on tällöin jo saattanut kadota tai vaurioitua niin, ettei niitä saa enää auki. Jos tietokone kaatuilee ns. blue screen -virheruutuihin, voi syynä olla vioittunut kiintolevy.

Läheskään aina tietokoneen hidastuminen ei kuitenkaan johdu kovalevystä. Paljon useammin syynä onkin virus tai ohjelmistovika, mitkä ovatkin ongelmina yleensä helpompia poistaa kuin rikkoontuneen kiintolevyn aiheuttamat ikävyydet.

Nykyisin kovasti yleistynyt SSD-levy (solid-state drive) on vanhempaa veljeään kavalampi, sillä se harvoin oireilee ennen hajoamistaan mitenkään. Iskevä vika on yleensä elektroninen ja levy vain lopettaa toimintansa kuin seinään.

SSD-levyssä ei myöskään ole lainkaan liikkuvia osia, eikä se siten tuota ääntä ennen hajoamistaan. Jossain harvoissa tapauksissa SSD-levyn alkava vioittuminen saatetaan havaita tietokoneen hidastumisena.

Entä jos pahin kuitenkin tapahtuu ja kiintolevy hajoaa? Jos tiedostojaan on ikävä, kannattaa suosiolla kääntyä jonkin tiedostojen palauttamista tekevän yrityksen puoleen. Useimmat niistä tekevät analyysin tilanteesta ilmaiseksi.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


5G-taajudet käyttöön vuoden vaihteessa

kello maaliskuu 8, 2018 11:18 by author Admin
Suomen valtio käynnistää 5G-taajuuksien huutokaupan tämän vuoden loppupuolella. Taajuudet voivat siis ihan suunnitelmien mukaisesti olla operaattorien kaupallisessa käytössä jo heti vuoden vaihtuessa.

Tiedonsiirto voi 5G-verkossa olla jopa kymmeniä kertoja nopeampaa kuin nykyisin käytettävässä 4G-verkossa. Uusi verkkoteknologia tuo operaattoreille myös lisää mahdollisuuksia ja valtaa kaistan hallintaan ja turvaamiseen. Käytännössä uusien tekniikoiden avulla voitaisiin myös varmistaa jonkin verkkoliikenteen osan sujuminen, vaikka verkko muutoin olisi pahoin ruuhkautunut.

Edellä mainittu mahdollisuus arvottaa verkossa kulkevaa liikennettä on herättänyt keskustelua. Käyttäjien yhdenveroinen kohtelu on tähän asti nähty eräänlaisena Internetin perusoikeutena. Operaattorit voisivat kuitenkin uuden teknologian myötä esimerkiksi taata enemmän maksaville asiakkailleen vakaamman ja nopeamman kaistan.

Kaupunkialueilla 5G-verkko tultaneen rakentamaan 3,4-3,8 gigahertsin taajuusalueelle. Testit ovat osoittaneet, että datansiirrossa päästään tällöin jopa 1-1,5 gigabittiin sekunnissa. Taajamien ulkopuolella 5G-verkko tullee sen sijaan toimimaan alemmilla taajuuksilla. Tiedonsiirto on silloin hitaampaa, mutta signaalin kantavuus parempi.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Verkkopankkiin turvallisesti ulkomailta?

kello maaliskuu 6, 2018 15:39 by author Admin
Onko vieraassa ympäristössä turvallista kirjautua nettiin ja verkkopankkiinsa? Tätä miettii moni, sillä kukapa ei haluaisi maksella laskuja myös ulkomailla lomaillessaan. Seuraavat pari seikkaa on hyvä pitää mielessä.

Mobiililaitteiden turvallisuus on nykyisin kohtuullisen hyvällä tasolla myös ulkomailla. Verkkopankkia voi matkoillaan melko huoletta käyttää niin oman kännykän kuin tabletinkin kautta. Jos kuitenkin käytät lomallasi ulkopuolista wifi-verkkoa, varmista aina verkon luotettavuus. Esimerkiksi lentokenttien ja hotellien wifi-verkot ovat normaalisti luotettavia.

Myös useimpien kahviloiden verkkoyhteydet ovat luotettavia, kunhan muistaa tarkistaa tarjottavan wifi-verkon nimen ja myös valitsee käyttöönsä oikean verkon. Mitä tahansa verkkoa listalta ei kannata poimia. Vahingollinen wifi-verkko voi asentaa laitteellesi haittaohjelman tai varastaa käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Ulkomailla verkkopankkia on turvallisinta käyttää omalta älypuhelimelta tai tabletilta. Yleisissä tietokoneissa voi olla asennettuna ohjelmia, joiden turvallisuutta ei voi varmistaa. Jos päädyt käyttämään yleistä tietokonetta verkkopankissa vierailuun esimerkiksi hotellin aulassa, muista käytön jälkeen tyhjentää koneen välimuisti selaimen asetuksista.

Mobiililaitteet ovat tietokoneita turvallisempia, koska niiden sovellukset toimivat omissa ympäristöissään. Haittaohjelmat eivät siten pääse leviämään yhtä helposti kuin normaalissa tietokoneessa. Sovellukset tulisi kuitenkin ladata aina käyttöjärjestelmän omasta sovelluskaupasta, eikä miltä tahansa nettisivulta.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Varmenteiden luottamus katkolla

kello maaliskuu 2, 2018 14:25 by author Admin
Viestintävirasto muistuttaa, että osa vanhemmista verkkosivujen varmenteista lakkaa toimimasta huhtikuussa.

Tämä tarkoittaa, että suurimmista selaimista Google Chrome ja Mozilla Firefox lakkaavat luottamasta Symantecin ja sen kumppaneiden myöntämiin varmenteisiin. Käytännössä luottamuksen menetys ilmenee siten, että Chrome ja Firefox alkavat sivustolla vierailtaessa varoittaa epäluotettavasta varmenteesta.

Luottamuksen lakkauttaminen on varmenneyhteisön vastatoimi lukuisiin puutteisiin Symantecin ja sen kumppaneiden varmenteiden myöntämiseen liittyvissä käytännöissä. Suunnitelma luottamuksen poistamiseen julkaistiin jo vuoden 2017 heinäkuussa ja sen ensimmäinen vaihe astuu voimaan ensi huhtikuussa.

Luottamuksensa menettäviä Symantecin kumppaneita ovat muun muassa Thawte, VeriSign, Equifax, GeoTrust ja RapidSSL. 

Varmenteista vastuussa olevan ylläpidon suositellaan uusimaan uhan alla olevat varmenteet joko Symantecin (nykyään DigiCertin) uuden infrastruktuurin tai toisen luotetun juurivarmentajan myöntämällä varmenteella.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5


Hae

Kalenteri

<<  huhtikuu 2018  >>
sumatiketopela
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Arkisto

Tagit

Kategoriat


Mainokset


Vastuuvapauslauseke

Täällä julkaistut mielipiteet ovat minun henkilökohtaisia mielipiteitäni, eivätkä edusta työnantajani mielipiteitä millään tavalla.

© Copyright 2018

Kirjaudu sisään