5G-teknologia oli yksi viime viikolla päättyneiden CES-messujen kuumimmista aiheista. Viime vuoden loppupuolella valmistunut 5G-standardi tarjoilee suuntaviivat sille, mihin suuntaan matkapuhelinverkkojen kehitys lähivuosina lähtee etenemään. 

Uusi tekniikka tulee tarjoamaan erityisesti kolme kehityaskelta nykyiseen verrattuna

  1. 5G tarjoaa huomattavasti suuremman datansiirtokapasiteetin kuin nykyiset matkapuhelinverkot. Verkon maksiminopeus tulee olemaan jopa 10 Gbit/s, mikä on noin sata kertainen nykyisen 4G-verkon maksiminopeuteen verrattuna. Näin nopealla yhteydellä esimerkiksi 4K-videoiden katselu ei olisi ongelma.
  2. 5G-verkon vasteaika on erittäin lyhyt, jopa alle millisekunnin luokkaa. Datayhteys voikin siis olla lähes reaaliaikainen ja nykyistä luotettavampi, mikä mahdollistaa mm. itsestään liikkuvien ajoneuvojen keskinäisen kommunikoinnin. Myös mm. nettipelaajat hyötyvät nykyistä nopeammasta langattoman verkon vasteajasta.
  3. 5G-yhteys mahdollistaa IoT-tekniikan (Internet of Things), eli mm. erilaisten sensoreiden ja antureiden hyödyntämisen oleellisesti nykyistä paremmin. Tietoa voidaan jatkossa kerätä melkein mistä tahansa älyesineestä ja yhteys voi olla muodostuneena jopa miljoonaan anturiin yhden neliökilometrin alueella.

5G-verkon käyttämiä taajuusalueita tulee olemaan kolme. Eri taajuuksilla palvellaan erilaisia käyttötarkoituksia, mutta myös niiden kantomatkat ja läpäisykyky poikkeavat luonnollisesti toisistaan.

Tukiasemien tarve tulee joka tapauksessa lisääntymään, sillä suurinta datansiirtokapasiteettia tarjoavien pienimpien taajuuksien kantama ei ole suuren suuri. Nämä signaalit eivät myöskään käytännössä läpäise seiniä juuri lainkaan, joten myös sisätiloihin tullaan jatkossa tarvitsemaan erillisiä antenneja.