Oletko lähdössä ulkomaille? Matkapuhelimesi ja suomalainen liittymäsi toiminee ulkomailla ilman erityistoimia. Jos kuitenkin matkustat Euroopan ulkopuolelle tai jos sinulla on käytössäsi prepaid-liittymä, kannattaa liittymän toimivuus varmistaa ennen matkalle lähtöä.

Joissain tapauksissa asetusten muuttaminen on tarpeen, mutta yleensä matkapuhelin etsii automaattisesti sen operaattorin verkon, jonka kanssa oma operaattorisi on tehnyt roaming- eli verkkovierailusopimuksen. Operaattorit julkaisevat verkkovierailuhinnastojaan verkkosivuillaan.

Matkapuhelinpalvelujen hinnoissa voi etenkin datapalvelujen osalta olla huomattavia eroja eri matkakohteiden välillä. Matkapuhelimen käyttö EU- ja ETA-maissa on kuitenkin muuhun maailmaan verrattuna edullista. Tästä voi kiittää matkapuhelinpalvelujen hintoja säätelevää EU-asetusta. 

Kaikki saldorajapalvelut eivät Euroopan ulkopuolella kuitenkaan välttämättä toimi lainkaan. Yllätyksiltä välttyäksi muista siis tarkistaa palvelujen hinnat ja toimivuudet matkakohteessasi omalta operaattoriltasi ennen matkaa.

Huomaatha, että säästät tiedonsiirrossa lataamalla haluamasi sisällön, kuten esimerkiksi kartat ja oppaat, puhelimeesi jo ennen matkaa. Myös puhelimen data-asetukset on hyvä muuttaa sopiviksi jo ennen verkkoon kirjautumista ulkomailla.

Ota operaattorisi yhteystiedot mukaan myös matkalle. Näin voit pyytää liittymän sulkemista jos matkapuhelimesi ryöstetään tai se muuten katoaa. Tee pyyntö liittymän sulkemisesta viipymättä katoamis- ja varkaustapauksissa.